Volxkeuken Sint-Niklaas

Over de Volxkeuken

De Volxkeuken?

Volxkeuken, volkskeuken.

Een Volxkeuken is een gezellig, gezond en goedkoop eetmoment. Het doel is simpel: mensen samenbrengen en een gezonde maaltijd aanbieden.

Volxkeuken Sint-Niklaas is een organisatie die begin 2011 vorm begon te krijgen. Geïnspireerd door de Volxkeukens in Gent kwamen we op het idee buurthuis Herleving op het Westerplein als locatie te gebruiken. Hier zijn we sinds april 2011 actief.

Een uitgebreid aanbod aan geïnspireerde gerechten

Bij de keuze van gerechten laten we ons vanuit verschillende culturen beïnvloeden. Kwestie van een multicultureel, gevarieerd aanbod te brengen.

  • chili con carne,
  • Griekse pasta met lamsgehakt en courgettes,
  • boerenstoemp met worst,
  • djollof rijst met kip (Afrikaans),
  • noedels met loempia en zoetzure saus,
  • couscous met kip en groenten,
  • … 

Samenwerking met andere organisaties

Het is ook een idee van de Volxkeuken om niet steeds met dezelfde koks en op dezelfde locatie te werken, een kwestie van origineel en vernieuwend te kunnen blijven. We vinden het plezant om met een andere organisatie samen te werken, zeker als de visie en doelgroep overlappen of deze een sociaal thema behandelen. Zo was er op een vrijdag in februari de Volxkeuken in zaal Familia in de Truweelstraat gevolg door een boekvoorstelling van Peter Mertens’ nieuwe boek “Hoe durven ze?” De euro, de crisis en de grote hold up.” Af en toe koken we voor de vrijwilligers van de Casino concertzaal, op Statie West, of komen de bewoners van het Asielcentrum koken voor de Volxkeuken en er is natuurlijk de jaarlijkse buurtBBQ.

Sociaal geïnspireerd

De Volxkeuken is ook meer: het brengt mensen samen. Het is ook netwerken, meewerken, samenwerken, leren koken, samen afwassen, leren van diverse culturen, naar elkaars buurt gaan, samenwerking tussen buurten, recycleren, hergebruiken, marktoverschotten, ..